Mikor
erre az ételre rátaláltam Viga Gyula könyvében már tudtam,
hogy ezt meg kell kóstolni, ezért kimásoltam és később meg is
főztem.
Bükkszentkereszt
keresett kétnyelvű üdülőfalu a Bükk-hegységben. A recept az
ott élő szlovákoktól származik. Ettól annyiban tértem el csak,
hogy először füstölt kolbász helyett főtt-füstölt tarját
tettem bele. Íme a mű:
Hozzávalók:
Hozzávalók:
1
marék szárított gomba (vargánya), 1 marék savanyú káposzta, 20
dkg füstölt kolbász, a habaráshoz 0,5 l savanyú tej (aludttej,
joghurt), 2–3 dl tejfel, 1 kávéskanál feke-tebors, késhegynyi
köménymag, majoránna, babérlevél, kevés só, (mert a füstölt
kolbász is sós) 2 evőkanál sima liszt a habaráshoz.
Elkészítés:
A
káposztát ízlés szerint kiáztatjuk, kicsavarjuk (a levét
félretesszük) és 4-5 cm-es kockákra vágjuk (így nem lógnak
hosszú kprosztaszálak a kanálról, s a szánkból - terített
asztalnál is fogyasztható). A gombát átöblítjük, s nagyjából
összevágjuk. Ezeket
2 l langyos vízben főni tesszük fel. Forrás után beletesszük a
felkarikázott füstölt kolbászt, sót és a felsorolt többi
fűszerrel ízesítjük. Ha megfőtt a káposzta és a gomba, akkor
behabarjuk a levest. Állandó keverés mellett adjuk a leveshez a
liszttel simára kevert tejfölt és aludttejet, hogy a habarás ne
csomósodjon meg. Ha szükséges a félretett káposztalével
ízesítjük és jól kiforraljuk.
Gyomorvidító, de laktató étel, a hagyományos újévi káposztaleves helyett ajánlom elkészíteni. - jó étvágyat hozzá!
A képre és a blog címére kattintva a recept is hozzáférhetővé válik
VálaszTörlés