Egyik kedvenc ételem. Szép látvány szinte olyan, amit elképzeltem. Először nem tudtam elképzelni, hogyan valósítsam meg, Edit asszony segített: javasolta a rozmaringos burgonyát. Telitalálat: az ízek nagy harmóniába egyesültek. Később gondoltam, hogy zöld pestó jobban mutatta volna meg eredeti látványtervemet: a mohos dombocskán növő vargányát
Ízei miatt ajánlom karácsonykor elkészíteni.
Hozzávalók:
Néhány
szelet lazac
6-8
egészben hagyott, mélyhűtött bébi vargánya
só,
pár
csepp citromlé
A
körethez:
2
ág rozmaring,
1
nagy doboz tejfel
15
dkg. reszelt sajt
1
kg. krumpli
10
dkg vaj
só
A
lazac szeleteket a sütéshez előkészítjük, sózzuk, citromlével
bedörzsöljük, Állni hagyjuk, míg a köret elkészül. .
A
krumplit héjában megfőzzük, majd durvára lereszeljük.
A
tejfölt a reszelt sajttal és az apróra vágott rozmaring levéllel,
pici sóval összekeverjük. Kivajazott jénai edénybe rétegezve
lerakjuk a reszelt krumplit, meglocsoljuk a tejfeles mártással, amivel kissé összekeverünk, majd sütőbe tesszük, s a teteje pirulásáig, 35-40 percig sütjük.
Amikor
a krumpli már majdnem megpirult, vajat melegítünk, a lazac
szeleteket kisebb hőmérsékleten hirtelen átsütjük (inkább pároljuk). Közben egy másik serpenyőben
vajon piros-barnára megsütjük a mélyhűtőből kivett bébi
vargányákat pár fokhagymagerezd társaságában. Sütés közben
enyhén megsózzuk.
Tálaláskor
a krumpliból pogácsaszaggatóval kis körformákat szaggatunk ki,
ebbe ültetjük az átsütött gombákat, a lazac szeletet mellé
tesszük. Apróra vágott friss petrezselyemmel szórjuk meg a burgonya köretet.
.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése