2014. augusztus 15., péntek

A tavaszi zsenge zöldborsó leves ürügyén

A magyar polgári vendéglátás nagyjából a Kiegyezés és az 1920-as évek között alakult ki: Szállodák épültek, sorra nyíltak a különféle rendű-rangú vendéglők az elegáns éttermektől a kifőzdékig, kiskocsmákig, restikig. Az úri közönség kávéházakban, cukrászdákban múlathatta idejét.
Eközben a magyar konyha is jócskán átalakult. Szakácsaink „felfedezték” a francia konyhát, számosan vállaltak munkát francia éttermekben, szállodákban. Görög Rezső volt a legsikeresebb szakács, aki August Escoffier mellett dolgozva tanulhatta meg a francia ételeket és azok elkészítési módját, miközben gasztronómiai versenyeken indult, s 1911-ben első díjat nyert Párizsban.
Szakácskönyvek is készültek abban az időben. Ezekből csak kettőt említek: Dobos C. József: Magyar - Franczia szakácskönyve és Kugler Géza Budapesti szakácskönyve. Ők még megjelölték a francia konyhából átvett ételeket, míg az utánuk következők már a magyar konyha természetes részeként kezelték ezeket. Ez azt is eredményezte, hogy sok népi ételünk leírása kimaradt ezekből. Ami Zilahy Ágnes szakácskönyvében (1891) még ott volt a magyar zöldségleves, s ennek csúcsán a tavaszi zsenge zöldborsó leves. A 20. században kiadott szakácskönyvekből már hiányzik. A zöldségleves itt-ott előfordul – néha meghökkentő változatokban is - a zöldborsó leves csakis krémleves formában mutatkozik.
Tudom, hogy a szakácskönyvek a polgári ízlést tükrözik, de azt nem értem, hogy miért kell elvetni azt, ami szép és jó, pláne,ha teljes egészében kielégíti az egészséges táplálkozás kívánalmait? Ma mégis azt gondolom, hogy jól van ez így: népi ételeink jó része így megmaradt igazi népi ételként: elkészítési módjuk, miként a népmesék, a népdalok szájról - szájra szállnak, ki-ki hozzáadhatja, mi kedves néki, elhagyhatja, mi utálatos. Jó kézben vannak ezek, mert népünk megőrzi kincseit. Tette ezt nyelvünkkel is: 150 éves török hódoltság és csaknem 300 éves osztrák gyarmati lét és kötelező német nyelvhasználat után elismert nyelvként jelent meg az európai irodalomban...

Hogy mi az a magyar zöldségleves? - egy emlékképpel mutatom be, ez talán többeknek ismerős: mikor vidéken élő idős rokonunkhoz váratlanul betoppantunk, kiszaladt (ők mindig sietnek valahová:-) a kiskertbe és kötőjét telerakta mindenféle zöldséggel, ami éppen termett. Kis idő múlva előttünk párolgott a semmi máshoz nem hasonlítható zöldségleves. Ennek a levesnek báját az adja, hogy az arányok nem adottak: épp ahogy gondolják, ahogy sikerül, s mindig kerül bele az akkor termő idényzöldség (kevés zöldborsó, vagy zöldbab, néhány rózsányi karfiol, fél marék gomba, de még fejtettbab, vagy kelbimbó is). Amikor egy-egy összetevő uralkodóvá válik a levesben, akkor külön neve lesz: zöldséges krumplileves, -gombaleves, vagy -karfiolleves és ugyanígy -zöldborsó leves, vagy -bableves, -lencseleves stb. Ízét a sokféle (és sok) zöldség adja, amit tovább gazdagítanak a hozzáadott ízesítők: a „csutak” - ezt nevezhetnénk bouquet garnie -nak is, de ez a kifejezés errefelé nem használatos – a késheggyel megszurkált zöldpaprika és paradicsom. Ha gazdagabban készítjük, kerülhet bele csirkeaprólék, csirkemáj, vagy egyéb húsféle, de előfordulhat benne füstölt hús, vagy kolbász is. Mondhatjuk bátran, hogy mindig ugyanazt az ételt főzzük, de mindig mást eszünk.
Zöld - fűszer használata itthon szinte kizárólag a petrezselyem- és zeller-zöldjére korlátozódik (esetleg újhagyma), míg Erdélyben - ahol ugyanolyan kedvelt és gyakran főzött étel – ezek mellett szinte kötelező a lestyán és a borsikafű (csombor), és személyes beszélgetéseim során gyakran hangzott el a kakukkfű, a szurokfű (oregánó), a rozmaring, a zsálya, de még a menta neve is.
Ez az étel alaplevet nem igényel, hiszen levesünk maga az alaplé. Elkészítésénél két irányzat a jellemző:
  • A zöldségeket és az ízesítőket sózzuk, kevés zsiradékon, vagy natúr megpároljuk, majd felöntjük vízzel és felforraljuk. Ekkor beletesszük a betétet, - ami leggyakrabban száraz aprótészta, vagy rizs, de gyakori a csipetke, vagy az apróra szaggatott galuska, s a csurgatott tészta is is – készre főzzük. Tálalás előtt az ízesítőket kivesszük belőle, megszórjuk bőven petrezselyemmel és fedő alatt 5-10 percig pihentetjük.
  • Minden hozzávalót a lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi szükséges és készre főzzük. A további eljárás ugyanaz, mint fent.
Sarkalatos kérdés, hogy sűrítsük-e a levest, vagy ne. A vélemények megoszlanak, de úgy tűnik, hogy a sűrítés hívei többen vannak. Az 1. változatot lisztszórással (staubolás) készítik ilyenkor hozzáadva csipetnyi borsot, esetleg több-kevesebb piros paprikát. A 2. változat vékony rántással készülhet. Mindkét változatnál szokásos a dinsztelt hagymán való párolás, vagy a hagymás rántással történő sűrítés, de többször találkoztam már tejfölös habarással sűrített levessel is. Ebben a formában kevesebb zöldséggel készül, s a zeller többnyire el is marad.
Mint korábban írtam e levescsalád csúcsán a tavaszi zsenge zöldborsó leves áll. Egész Kárpát- medencében kedvelik, gyakran kerül ünnepi ételként is az asztalra. Sokan a megújulás, a tavasz levesének tekintik és kellő áhítattal, mintegy áldozati ételként fogyasztják el.
Levesem sokévi folytonos főzés közben alakult ki. Mióta megszüntek az évszakok, (friss, jó minőségű zőldséget vásárolhatunk bármikor) egész évben elkészíthető ez csoda. A borsót a vastag héja megóvja a durva beavatkozás (előfőzés, majd fagyasztás) ártalmaitól, míg a többi zöldség a fagyasztás előtti blanchirozás során sokat veszít élvezeti értékéből.

Tavaszi zsenge zöldborsó leves
4 személyre

Hozzávalók: 30-35 dkg friss, fejtett zöldborsó, 30-35 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, karalábé, zeller) 1 kávéskanál vaj, 1-1 kis paprika és paradicsom, 1 csomag petrezselyem, 2 szál zeller-zöld, 1 szál újhagyma, (kakukkfű, lestyán/csombor), A galuskához: 1 tojás, 1 kávéskanál vaj, kb. 2 evőkanál liszt.
Elkészítése:
A megtisztított és aprított zöldséget a vajon teszem a tűzre, majd 3-5 perc múltán hozzáadom a kifejtett borsót, melléteszem az ízesítő csokrot, a késheggyel megszurkált paradicsomot és paprikát is. A zöldségeket roppanósra párolom. (a zöldséget zsiradék nélkül is párolhatjuk, de hiányozna az aranykarikák játéka a leves felszínén, s még ott vannak a zsírban oldódó vitaminok is.) Kevés borsot őrölök rá, majd felöntöm meleg vízzel. Míg felforr, elkészítem a vajas galuskát: 1 tojást kikeverek egy kiskanál vajjal, megsózom és annyi lisztet teszek hozzá, (kb 2 evőkanál) hogy jó galuskatésztám legyen. Ezt nagyon apróra szaggatom a levesbe. Mikor kész, kiveszem a levesből az ízeístőket, megszórom bőven apróra vágott petrezselyemmel és 10 perc pihentetés után tálalom.
A leveshez csak akkor készítek alaplevet, ha a zöldborsó nagyon zsenge, némelyik hüvelyt ki se lehet még bontani. Ilyenkor a tokokat megmosom, s annyi vízzel teszem fel főni. amennyire szükség van - ezzel öntöm fel a levest. A bontatlan hüvelyek ehetők, dísze lehet a tányérnak.
Ha gazdagítani akarom a levest csirkehúst, gombát, vagy májat használok: (a csirkének legjobb a nyaka, de itt az nem "játékos"). A csirkecombot, vagy a mellehúsát párolva, vagy sütve (grillezve) nyúzva, kicsontozva és apró kockára vágva teszem a levesbe. ( mellehúsa szebben darabolható, a combja zaftosabb, ízletesebb) A gombát saját levében párolom meg, s csak a zöldségek párolásának vége felé keverem össze ezeket.
A szárnyas májat csíkokra vágva teszem bele a galuskával egyidőben. A galuska tésztába is lehet egy csirkemájat elkaparni - ilyenkor csípet borsot is adok hozzá.
Egyaránt tálalható tányérban, vagy csészében. A sokszínű zöldség az edény fenekéig látható: "... annak olyannak kell lenni, mint a húsleves" - mondta az egyik erdélyi menyecske.

Finom ízek és gyönyörű látvány. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése